Favorieten

Auto Vrieze: een nuchter familiebedrijf van vader en zoon Vrieze

Dat Wilbert na tien jaar in de verkoop te hebben gewerkt drie jaar geleden, samen met zijn vader Gerrit, is gestart met Auto Vrieze was een droom die in vervulling ging: zijn eigen bedrijf. Drie jaar later is het tijd om de balans op te maken: hoe bevalt het om een eigen zaak te hebben en hoe is het om samen te werken als vader en zoon. Vandaag zitten vader en zoon tegenover mij aan tafel. We gaan het hebben over de eerste drie jaar samen, hun succesformule en de plannen voor de toekomst.

‘Drie jaar geleden zijn we begonnen’ vertelt Wilbert. ‘Ik wilde graag voor mezelf aan de slag en pa was net met pensioen, maar hij had nog wel zin om wat te doen. Samen Auto Vrieze beginnen was op dat moment dus echt de perfecte timing’

Naast hem knikt Gerrit instemmend. ‘Het was echt fijn dat pa me hielp, helemaal alleen beginnen was denk ik onmogelijk’ geeft Wilbert toe. Zelf woonde hij drie jaar geleden nog in Nijmegen. ‘Het was echt handig dat pa in Lichtenvoorde woonde, zo hoefde ik niet constant naar Lichtenvoorde te rijden voor ieder wissewasje. Nu het goed loopt met de zaak heb ik ervoor gekozen om zelf ook weer in Lichtenvoorde te gaan wonen, ik was meer in de garage dan thuis en het beviel hier ook wel erg goed. Ook hoef ik dan niet telkens pa te vragen om sleutels af te geven aan klanten bijvoorbeeld.’

Voor Gerrit is Auto Vrieze ook iets om bezig te blijven: ‘ja het pensioen is lekker, maar het liefst ben ik toch bezig. Op deze manier heb ik toch nog mooi wat te doen, kan ik met mijn hobby mijn zoon af en toe helpen en heb ik een goede reden om tijd met Wilbert door te brengen’. Gerrit geeft daarbij aan zeker niet zoveel uren als Wilbert te besteden aan de garage, maar: ‘ik heb mijn dagen al wel gewerkt he, nu mogen de jongeren aan de bak’ hint Gerrit naar zoon Wilbert.

Hoe ziet een werkdag bij Auto Vrieze eruit? Wilbert geeft aan dat de garage op afspraak open is en hij veel ook vanuit huis of inpandig kantoor kan doen, maar als hij bij de garage is: ‘Gewoon lekker een bak koffie drinken met de klanten, waarbij we soms heerlijk af dwalen over van alles en nog wat omtrent auto’s, blijft toch een passie, ik maak de auto’s ook altijd nog zelf schoon.’
Dit kan ik als schrijver beamen, we kletsen gemakkelijk weg en ik leer tussendoor ook nog het een en ander over auto’s. ‘We hebben beide verstand van auto’s maar vinden het ook gewoon prettig om met mensen te werken. Iedere klant koopt op zijn eigen manier een auto. Wij hebben geen haast dus ieder krijgt zijn tijd, of men nu binnen één kwartier een auto koopt of er toch een paar dagen over na wil denken, beide is prima. We kunnen alleen niet garanderen dat de auto dan niet al verkocht is’, sluit Wilbert af.

We praten over Lichtenvoorde en de prettige sfeer die er hangt, zowel bij klanten maar ook zeker bij collega-bedrijven. Wilbert: ‘we hebben fijn contact met garages in de buurt. Dus klanten kunnen niet enkel terecht voor de aanschaf van een occasion, maar via Auto Vrieze kunnen schades voordelig worden gerepareerd.’ Wilbert vervolgd ‘het is het heen en weer gunnen, zodat je naast elkaar kunt bestaan, we verkopen wel eens een auto voor elkaar en bij schade of een APK verwijzen we ook naar een ander.’

Wat is jullie formule voor succes? Wilbert: ‘Door het in- en verkopen van alle merken auto’s in diverse prijsklassen zijn wij toegankelijk voor iedereen. Daarnaast hebben wij geen duur en groot pand en proberen we de kosten laag te houden door met weinig marge veel auto’s te verkopen. Zo maken we snel ruimte voor inkoop en hoeven we de opslagkosten niet door te berekenen aan de klant. Dit werkt goed, mensen met ieder budget kunnen hier terecht voor een degelijke auto’.

Wat vindt Auto Vrieze het belangrijkst? Wilbert: ‘Een eerlijke en vriendelijke manier van zaken doen is iets dat we echt belangrijk vinden. Uit eigen ervaring weten we dat niet alle autoverkopers even gezellig zijn, dat is iets waar we zelf ver vanaf willen blijven. Mensen moeten een prettig gevoel overhouden aan een bezoek aan Auto Vrieze, of ze iets hebben kunnen vinden of niet. We zijn ervan overtuigd dat een tevreden klant altijd een keer terugkomt en we houden zelf ook een fijn gevoel over aan een leuk bezoek van klanten, gewoon gemeudelijk op z’n Achterhoeks.’

Hoe zien jullie de toekomst van Auto Vrieze? Gerrit geeft aan Wilbert ten alle tijden te ondersteunen: ‘voor mij is het geen werken, ik help waar ik kan. Van mij hoeft het niet harder te groeien. Ik vind het natuurlijk prachtig voor Wilbert dat het nu al zo’n succes is, dus ik hoop dat hij zo doorgaat’. Wilbert heeft grotere plannen: ‘ik snap dat pa het leuk vindt zoals het gaat, maar ik zou het wel tof vinden om in de toekomst naar een groter pand te gaan en personeel aan te nemen, met eigen onderhoud. Natuurlijk wel met personeel dat net zoveel van auto’s en een praatje maken houdt als ikzelf’. Aan de motivatie van beide mannen zal het niet liggen: het is gezellig, de garage ziet er netjes uit en ook de auto’s staan er keurig bij.

Het is mooi om de band tussen vader en zoon te zien en vooral op te merken hoe trots Gerrit op zijn zoon is. De keuze om drie jaar geleden te starten is een zeer goede keuze gebleken. De laatste vraag is of de mannen samen kerst gaan vieren? Gerrit: ‘uiteraard, met de hele familie, gezellig joh!’ Op naar 2023, dat het maar een even mooi jaar mag worden.

*Elna Lichtenvoorde

Auto Vrieze Kerst interview

Wie zijn wij?

Van ons jongs af aan had Wilbert Vrieze maar één wens en dat was ooit zijn eigen bedrijf te starten. Na bijna tien jaar voor diverse bedrijven te hebben gewerkt waaronder veel autobedrijven begon bij Wilbert  steeds vaker het idee te komen dat het nu toch echt maar eens moest gebeuren.

Een eerlijke en vriendelijke manier van verkopen is iets wat binnen Auto Vrieze hoog in het vaandel staat, in de bijna 10 jaar ervaring is dat ook altijd zijn sterkste kracht geweest. Door het in- en verkopen van alle merken auto’s kunnen wij iedereen helpen. Omdat er geen dure panden staan proberen wij de kosten laag te houden, en zodoende met weinig marge veel auto’s te verkopen. Tevens zijn wij er van overtuigd dat een tevreden klant altijd een keer terug komt.

Het team:

Wilbert Vrieze:  Wilbert is eigenaar en tevens het aanspreek punt van Auto Vrieze. Na ruim 10 jaar ervaring in de verkoop heeft Wilbert in 2020 de grote stap genomen om voor zichzelf te beginnen. Samen met zijn vader proberen ze Auto Vrieze iedere dag naar het hoogste niveau te tillen.Je kunt bij Wilbert terecht voor alle vragen.

Gerrit Vrieze:
In 2020 is Gerrit met zijn wel verdiende pensioen gegaan, op dat moment is Wilbert begonnen met Auto Vrieze. Gerrit is dan ook de perfecte aanvulling voor Auto Vrieze. Gerrit is met zijn ervaring en kennis de extra kracht die het bedrijf nodig heeft.
Gerrit is verantwoordelijk voor het ophalen en brengen van auto’s, schoonmaak van de auto’s en biedt algehele ondersteuning.